Har du planer om å fryse inn større matvaremengder, for eksempel etter selvplukk, bærtur, jakt eller storinnkjøp, lønner det seg å forberede dette. Dagen før du skal fylle fryseren anbefaler vi at du skrur ned temperaturen til ÷25 °C eller lavere. Det vil gi raskere innfrysing og færre og mindre iskrystaller i kjøttet. Sen innfrysing gir store iskrystaller som vil ødelegge kjøttcellene og gi et unødvendig stort væsketap ved tining og et tørrere resultat. Hvis du fryser ned alt for store mengder av gangen, vil det gi høy innfrysningstemperatur i starten, og det vil ta lang tid før matvaren er dypfryst. Når selve innfrysingstiden er over, er det imidlertid nok at fryseren holder ÷18 °C eller lavere.
Innpakking av kjøtt

Oppbevaringstid i fryseren
Lagringstiden varierer med kjøttslagene, forskjellig fettmengde og saltmengde. Fetere kjøtt har kortere holdbarhet enn magert kjøtt. Umettet fett harskner lettere enn annet fett, noe du må være spesielt oppmerksom på når det gjelder frysing av svinekjøtt. Bearbeidet vare og høyt saltinnhold gir også kortere holdbarhet enn rent kjøtt.
Av og til dukker det opp pakker med dypfryst kjøtt fra bunnen av en og annen fryser – kjøtt som har ligget langt over det som er anbefalt oppbevaringstid. Mange lurer på om det er farlig å spise dette kjøttet. Svaret er at kjøttet kan spises, men det er liten sannsynlighet for at det har beholdt god spisekvalitet. Kjøtt som har vært fryst og tint flere ganger vil selvsagt også få en redusert spisekvalitet. Bedervet kjøtt vil alltid avgi en slik lukt at det slett ikke frister å smake på det en gang!
Tining
For å unngå at unødvendig mye kjøttsaft siver ut ved tining, må tining skje langsomt og helst i kjøleskap eller kjølerom. Du kan gjerne beregne ti timers tining per kilo kjøtt i kjøleskap. Har du hastverk kan du i "nødstilfeller" putte kjøttet i en tett plastpose og legge posen i kaldt vann, eventuelt bruke tiningsprogram i mikrobølgeovn. Rask tining vil alltid gå utover spisekvaliteten.
Se også mer om frysing og tining.
Foto: Opplysningskontoret for kjøtt
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar