Follow Us on Facebook
Follow Us on Twitter

Mel og meltyper

Mel

Det er tre hovedkategorier av mel: fint, sammalt og helkorn. Disse sier oss noe om hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint eller grovt kornet har blitt malt.

Fint

I fint mel benytter man bare kjernen i kornet. Skallet skilles fra og utgjør det som kalles kli. Som navnet forteller er melet malt fint. Normalt selges fint mel som siktet hvetemel eller siktet rugmel. I siktet hvetemel benyttes ca. 78 % og i finbakstmel ca. 65 % av kornet (kjernen). Siktet hvetemel er vårt mest anvendte bakemel, og gir lette og luftige bakverk.

Sammalt

At melet er sammalt betyr at man bruker hele kornet – både skall og kjerne – og maler det sammen til mel. Sammalt mel produseres i mange varierende finhetsgrader, for eksempel fint, mellomgrovt og grovt. Sammalt mel inneholder mer kostfiber, mineraler og vitaminer (som finnes i skallet på kornet) enn fint mel. Sammalt mel brukes til grovere bakst, som grove brødtyper, rundstykker, flatbrød og knekkebrød.

Helkorn

I helkorn-mel benyttes hele kornet (se også sammalt mel). Her er kornene bare delvis knust. Helkorn må bløtlegges for ikke å få harde korn i ferdig bakst. Helkorn-mel inneholder samme kostfibre, mineraler og vitaminer som fint sammalt mel. Helkorn hvete brukes normalt i gjærbakst der en ønsker større andel hele korn i det ferdige produktet, for eksempel helkornbrød.


Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

1 kommentarer:

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

Legg inn en kommentar