7 av 10 norske økologiske grønnsaksprodusenter må avslutte sin økologiske produksjon i år på grunn av manglende etterspørsel.
Det hevder Gartnerhallens produksjonssjef Clas Huseby. – Det har blitt startet produksjon uten å tenke på etterspørselen, noe som er tragisk fordi Norge nå står i fare for å miste verdifull kompetanse innenfor økologisk dyrking, sier Huseby.
I fjor var den økologiske frukt- og grøntandelen på bare 2,6 prosent av den norske totalproduksjonen.
Økobonde Anders Hørthe fra Sylling bekrefter den utfordrende situasjonen. – Vi tjener lite på den økologiske satsingen staten har oppfordret til. Slik situasjonen er nå blir dette i beste fall venstrehåndsarbeid, noe som betyr redusert kvalitet og et begredelig resultat. Myndighetene har hittil vist liten vilje til å iverksette langvarig stimuli som sikrer omsetning av varene, sier han.
Kollega Thor Ludvig Løken fra Stange dyrker økologiske poteter, som er den hardeste rammede kulturen. Han mener det må skje en holdningsendring i statlige institusjoner. – Situasjonen for noen år siden var at vi hadde for lite norske økologiske grønnsaker. Nå har vi nok, men klarer ikke å få solgt produktene våre. Offentlige innkjøp er en av de virkelig store gruppene i Norge, og hvis staten mener alvor med sine nedfelte mål, må de gå foran som en ansvarlig forbruker og benytte økologiske varer som er tilvirket med høye etiske og sosiale standarder, sier han.
Huseby i Gartnerhallen forteller at produsentorganisasjonen har gjort flere framstøt mot statlige storkjøkken og kantiner i 2010, uten å lykkes. – Vi opplever stor interesse for produktene, men når det kommer til stykket får vi til svar at det blir for dyrt. Myndighetene bør derfor bidra med mer stimuli på dette området, slik at vi i større grad får produktene ut på markedet, sier han.
– Produsentene taper penger og produktene blir dyrere fordi dårlig omsetning gir stort svinn, som igjen gir en høyere utsalgspris, sier Huseby.
Den totale økologiske produksjonen i Norge steg med 9 prosent i fjor, blant annet drevet av et sterkt salg av økologisk gulrot, rødløk og agurk. Derimot har produksjonen av blant annet squash og stangselleri måttet opphøre på grunn av dårlig salg. Ifølge Gartnerhallen kan økologiske jordbær snart møte samme skjebne.
Kilde: handelsbladet.no
I fjor var den økologiske frukt- og grøntandelen på bare 2,6 prosent av den norske totalproduksjonen.
Økobonde Anders Hørthe fra Sylling bekrefter den utfordrende situasjonen. – Vi tjener lite på den økologiske satsingen staten har oppfordret til. Slik situasjonen er nå blir dette i beste fall venstrehåndsarbeid, noe som betyr redusert kvalitet og et begredelig resultat. Myndighetene har hittil vist liten vilje til å iverksette langvarig stimuli som sikrer omsetning av varene, sier han.
Kollega Thor Ludvig Løken fra Stange dyrker økologiske poteter, som er den hardeste rammede kulturen. Han mener det må skje en holdningsendring i statlige institusjoner. – Situasjonen for noen år siden var at vi hadde for lite norske økologiske grønnsaker. Nå har vi nok, men klarer ikke å få solgt produktene våre. Offentlige innkjøp er en av de virkelig store gruppene i Norge, og hvis staten mener alvor med sine nedfelte mål, må de gå foran som en ansvarlig forbruker og benytte økologiske varer som er tilvirket med høye etiske og sosiale standarder, sier han.
Huseby i Gartnerhallen forteller at produsentorganisasjonen har gjort flere framstøt mot statlige storkjøkken og kantiner i 2010, uten å lykkes. – Vi opplever stor interesse for produktene, men når det kommer til stykket får vi til svar at det blir for dyrt. Myndighetene bør derfor bidra med mer stimuli på dette området, slik at vi i større grad får produktene ut på markedet, sier han.
– Produsentene taper penger og produktene blir dyrere fordi dårlig omsetning gir stort svinn, som igjen gir en høyere utsalgspris, sier Huseby.
Den totale økologiske produksjonen i Norge steg med 9 prosent i fjor, blant annet drevet av et sterkt salg av økologisk gulrot, rødløk og agurk. Derimot har produksjonen av blant annet squash og stangselleri måttet opphøre på grunn av dårlig salg. Ifølge Gartnerhallen kan økologiske jordbær snart møte samme skjebne.
Kilde: handelsbladet.no
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar